Υπάρχει επιτέλους μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στις μπαριέρες από συρματόσχοινα;

Ας μην ξεγελιόμαστε: κανένα εμπόδιο σύγκρουσης δεν είναι πραγματικά ασφαλές για μοτοσικλετιστές, αλλά οι έξυπνοι σχεδιαστές μπορούν να σκεφτούν συστήματα φραγμού που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών.

101708779 3084560504920076 4107895395512745984 o1

 

Η FEMA μίλησε με τον Roberto Impero, γενικό διευθυντή της SMA Road Safety, της ιταλική εταιρεία που ανέπτυξε και παράγει το φράγμα Andromeda, το λεγόμενο «έξυπνο φράγμα». Ο Roberto εξηγεί: "Το φράγμα είναι εξοπλισμένο με σύστημα φωτισμού LED που καθιστά την οδήγηση την νύχτα ή στην ομίχλη, ασφαλέστερη. Με ειδικούς αισθητήρες, το φράγμα μπορεί να ειδοποιεί τις υπηρεσίες διάσωσης αυτόνομα και σε πραγματικό χρόνο σε περίπτωση ατυχήματος. Στέλνει τη θέση της κρούσης και προειδοποιεί την επικείμενη κίνηση με φωτεινά σήματα. Στο μέλλον, η "Ανδρομέδα" θα μπορεί ακόμη και να επικοινωνήσει με αυτόνομα οχήματα".
 
Ρομπέρτο ​​Ίμπερο
Roberto Impero General Manager SMA Road Safety 900 249x3001
 
Αλλά αυτό που αμέσως μας τράβηξε την προσοχή, δεν ήταν τα φώτα που αναβοσβήνουν και τα ηλεκτρονικά gadget, αλλά τα άλλα χαρακτηριστικά του συστήματος που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών.

andromeda mps1

 
 
Προστασία στην επάνω πλευρά - Οι στύλοι σε αυτό το φράγμα μπορούν να προστατευτούν με την εγκατάσταση ενός συστήματος προστασίας μοτοσικλέτας και το πάνω μέρος του φράγματος είναι κλειστό. Για μοτοσυκλετιστές που έρχονται σε επαφή με τις υπάρχουσες μπαριέρες, τα εκτεθιμένα κολωνάκια και το ακάλυπτο επάνω μέρος της μπαριέρας που δρα σαν ξυράφι, είναι τα δύο πιο επικίνδυνα στοιχεία του συστήματος. Σύμφωνα με λελέτες, πάνω από το 50% των ατυχημάτων μοτοσυκλετών που καταλήγουν στις μπαριέρες, (μερικές ερευνητικές μελέτες μιλούν ακόμη και για το 60%), συμβαίνους με τον αναβάτη να είναι ακόμη επάνω στην μοτοσυκλέτα κατά την πρόσκρουση.μπαριερών είναι σημαντική για την αποφυγή σοβαρών τραυματισμών ή ακόμη και θανάτων. Το φράγμα Andromeda είναι ένα διαφανές φράγμα. Ο χώρος μεταξύ των στύλων μπορεί να γεμίσει με ένα πλέγμα ή με ένα «παράθυρο» από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET). Αυτή η λειτουργία αποτρέπει οτιδήποτε να σκαλώσει στο πλέγμα, επιτρέπει όμως στους χρήστες του δρόμου μπορούν ακόμα να δουν το περιβάλλον τους.
 

class barrier1

 
Μπαριέρα καλωδίων - Το συμπαγές πλάτος της "Ανδρομέδας" (140 mm σύμφωνα με την ταξινόμηση H2 ή 220 mm για την ταξινόμηση H4) σημαίνει ότι μπορεί να τοποθετηθεί ως διάμεσο φράγμα σχεδόν οπουδήποτε. Αυτό φυσικά οδηγεί στο ερώτημα εάν αυτό θα μπορούσε να είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στο φράγμα καλωδίων ή το συρματόσχοινο, το οποίο φοβούνται οι περισσότεροι μοτοσυκλετιστές. Μας εξηγεί ο Roberto: «Είναι πραγματικά δύσκολο να συγκρίνουμε την μπαριέρα καλωδίων με το φράγμα Andromeda. Οι μπαριέρες καλωδίων ως διάμεσοι φράκτες δεν χρειάζονται πολύ χώρο για εγκατάσταση, αλλά σε περίπτωση πρόσκρουσης, για παράδειγμα με λεωφορείο, η εκτροπή του φράγματος καλωδίων είναι αρκετά μεγάλη, μερικές φορές μερικά μέτρα. Η εκτροπή του φράγματος Andromeda περιορίζεται στα 60 εκατοστά.  Αυτό σημαίνει ότι με τις μπαριέρες καλωδίων, το όχημα που χτυπά  επάνω τους μπορεί να καταλήξει στη λωρίδα της επερχόμενης κυκλοφορίας".
 

Επισκευή και συντήρηση - Το φράγμα Andromeda έχει επίσης ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά για τις οδικές αρχές και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Roberto Impero: "Το Andromeda είναι ένα αρθρωτό σύστημα, κατασκευασμένο από δομοστοιχεία των έξι μέτρων, οπότε, όποτε χρειαστεί να ανοίξει για έκτακτη ανάγκη, απλά χαλαρώνουν τα μπουλόνια και αφαιρείται ένα μέρος. Το καθιστά επίσης πολύ εύκολο και φθηνό στην αντικατάσταση τμήματός του μετά από πρόσκρουση".

Επενδύστε στην ασφάλειά μας - Το φράγμα Andromeda είχε σχεδιαστεί για δοκιμή σύγκρουσης με ένα σύστημα προστασίας μοτοσυκλετιστή, αλλά λόγω της πανδημίας COVID-19 η δοκιμή έπρεπε να αναβληθεί. Ο Dolf Willigers της FEMA: «Είναι υπέροχο να βλέπουμε πώς εταιρείες όπως η SMA Road Safety συνεχίζουν να αναπτύσσουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά συστήματα συγκράτησης δρόμου, αλλά αυτό δεν θα οδηγήσει σε βελτίωση της ασφάλειας των μοτοσυκλετιστών εάν αυτά τα νέα συστήματα δεν αγοραστούν και εγκατασταθούν κατά μήκος των δρόμων της χώρας".
 
video RobertoImpero 25052011
 
Μετάφραση: Παναγιώτης Καλαϊτζής
  • motoe
  • FEMA
  • fim
  • fim europe