Η διαδικασία πιστοποίησης γίνεται σε συνεργασία με τον υπεύθυνο ιστορικών μοτοσυκλετών της λέσχης σας και σκοπό έχει την ακριβή αποτύπωση της υπό εξέταση μοτοσυκλέτας σας, την ορθότητα των στοιχείων και την καλή φωτογράφιση και βιντεοσκοπηση της.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η συμπλήρωση των εντύπων και η ολοκλήρωση των ενεργειών που απαιτούνται για την πιστοποίηση πρέπει να γίνουν με προσοχή, όχι η πιο εύκολη υπόθεση, αλλά σαφώς το πιο δύσκολο βήμα, δηλαδή η διάσωση της μοτοσυκλέτας σας, έχει ήδη γίνει από εσάς! Η πιστοποίηση θα την καταγράψει, θα της αποδώσει μια κατηγορία και θα δώσει στον ιδιοκτήτη της την δυνατότητα να την διατηρεί και να την απολαμβάνει με τον οικονομικότερο νόμιμο τρόπο.

 

Σχετικά με τις κατηγορίες πιστοποίησης, η ΜΟΤΟΕ που βρίσκεται υπό την αιγίδα της FIM, με βάση οδηγία της, ακολουθεί την κατηγοριοποίηση της συνεργαζόμενης FIVA, και ενημερώνεται για τις κατευθύνσεις και μεθοδολογίες που χρησιμοποιεί αυτή, σαν διεθνής οργανισμός που έχει αντικείμενο αποκλειστικά το κλασσικό όχημα.

Με βάση τα παραπάνω θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως στην ανώτερη κατηγορία μπαίνουν μοτοσυκλέτες που έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτες, έστω με την συνηθισμένη φθορά χρήσης (πατίνα), από τη ημερομηνία κατασκευής τους, δηλαδή δεν έχουν αποσυναρμολογηθεί, βαφτεί, αποκατασταθεί. Στην επόμενη κατηγορία ανήκουν οι πιστά αποκατεστημένες μοτοσυκλέτες, με πρότυπο την μορφή που είχαν οι συγκεκριμένες όταν βγήκαν από το εργοστάσιο, και όχι κάποιες ίδιου τύπου παρόμοιες. Πρέπει δηλαδή να έχουν το ίδιο χρώμα, τον ίδιο κινητήρα, τα ίδια επί μέρους εξαρτήματα κλπ. Η κατηγοριοποίηση προχωράει προς χαμηλότερες κατηγορίες ανάλογα με το πλήθος και τη σοβαρότητα των επεμβάσεων που έχουν γίνει επάνω στην μοτοσυκλέτα.

Σημαντικό είναι να διευκρινιστεί ότι η πιστοποίηση δεν αποτελεί αποδεικτικό κυριότητας ενός οχήματος ούτε έχει στόχο την αύξηση της μεταπωλητικής της αξίας.

  1. Η πιστοποίηση είναι η “ταυτότητα” που θα συνοδεύει από εδώ και στο εξής τη μοτοσυκλέτα και θα αποδεικνύει την ιστορική αξία της, ώστε ακόμη και σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς σε αυτήν από τρίτο, να αποζημιώνεται ο ιδιοκτήτης της πλήρως.
  2. Με την πιστοποίηση μπορεί η μηχανή να συμμετάσχει σε ομαδική ασφάλιση μειωμένου κόστους, να συμμετέχει σε τοπικές αλλά και διεθνείς εκδηλώσεις που αφορούν κλασσικά οχήματα, όπως επιδείξεις, συγκεντρώσεις, ράλι ακριβείας ή ταχύτητας, παρελάσεις κλπ.
  3. Έχοντας ελαχιστοποιηθεί το ετήσιο κόστος διατήρησης της μοτοσυκλέτας, δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη της να αναπτύξει συλλογή ιστορικών οχημάτων εάν είναι λάτρης του κλασσικού.
  • Σχολαστική συμπλήρωση όλων των ζητούμενων πληροφοριών ακόμα και αν χρειαστεί βοήθεια “ειδικού”. Δεν είναι ντροπή να μας βοηθήσει ο “μάστορας” μας σε τεχνικές ερωτήσεις που πιθανά δεν γνωρίζουμε να απαντήσουμε.
  • Οι φωτογραφίες και το video πρέπει να γίνουν με προσοχή και να είναι ποιοτικά για να μπορούν να μεταφέρουν στη Τεχνική Επιτροπή τις πληροφορίες που χρειάζεται.
  • Για βοήθεια και καθοδήγηση μπορείτε άνετα να απευθύνεστε στην Τεχνική Επιτροπή στο email motoeclassic@gmail.com, στέλνοντας βέβαια και τα στοιχεία σας.
  • Είναι πιθανόν και στην λέσχη σας κάποιος να έχει αναλάβει το ρόλο της διευκόλυνσης των μελών που ενδιαφέρονται για πιστοποιήσεις κλασσικών μοτό. Αναζητείστε τον.
  • Αν έχετε αμφιβολίες πάνω στη εξέλιξη της αποκατάστασης, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στη Τ. Ε. για οδηγίες-κατευθύνσεις.
  • Τέλος πρέπει να ξανατονιστεί ότι η πιστοποίηση δεν αποτελεί αποδεικτικό κυριότητας ενός οχήματος.

Βίντεο Πιστοποίησης 1

Βίντεο Πιστοποίησης 2

ΑΡΧΕΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΟΤΟ