ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ

Η μοτοσυκλέτα αποτελεί καθημερινό μέσο μεταφοράς για χιλιάδες αναβάτες, θεωρείται μέσο απόδρασης και ένα μοναδικό τρόπο έκφρασης που μόνο όσοι έχουν οδηγήσει ή έχουν βρεθεί στη θέση του συνοδηγού έχουν βιώσει αυτό το συναίσθημα. Ο αναβάτης είτε κινείται καθημερινά σε αστικό περιβάλλον, είτε εξορμεί εκτός πόλης είτε κινείται σε εκτός δρόμου διαδρομές, είτε οδηγά σε επίπεδο αγώνων αλληλεπιδρά με το περιβάλλον.

Η σχέση του αναβάτη με το περιβάλλον θεωρείται άρρηκτη, ο αναβάτης αισθάνεται μυρωδιές, αισθάνεται τον άνεμο, δέχεται τα καιρικά φαινόμενα, τη βροχή, τον ήλιο, το κρύο, τη ζέστη, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τον διαχωρίζουν από έναν επιβάτη διαφορετικού μέσου μεταφοράς.

Η μοτοσυκλέτα θεωρείται ένα από τα πλέον φιλικά προς το περιβάλλον μέσα, μιας και η κατανάλωση καυσίμου είναι κατά μέσο όρο μικρή, ενώ για την κατασκευή της χρησιμοποιούνται περιορισμένες πρώτες ύλες.

FIM & RIDE GREEN

Σε παγκόσμια κλίμακα γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της μοτοσυκλετιστικής κοινότητας για την προστασία του περιβάλλοντος. Το σύνθημα που έχει υιοθετήσει η παγκόσμια ομοσπονδία μοτοσυκλέτας (FIM) είναι το RIDE GREEN! Η FIM για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής πολιτικής της ίδρυσε μια διεθνή επιτροπή για το περιβάλλον, ενώ το 1994 εκδόθηκε ο πρώτος περιβαλλοντικός κώδικας.

Έκτοτε ο περιβαλλοντικός κώδικας έχει εμπλουτιστεί περιλαμβάνοντας όλες τις πρόνοιες για την περιβαλλοντική προστασία ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις που προκύπτουν από τις μοτοσυκλετιστικές δραστηριότητες.

H Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για δράση στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντοςκαι προτρέπει τα μέλη της να συμμετέχουν στη διοργάνωση δράσεων για την αειφορία. Η υπόθεση της διασφάλισης της ποιότητας του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων (αναβατών, διοργανωτών εκδηλώσεων, λεσχών). Oι πράξεις του καθενός συνυπολογίζονται και αθροίζονται.

Για περισσότερες πληροφορίες ή τη διοργάνωση περιβαλλοντικών δράσεων επικοινωνήστε με τον Ψημμένο Νίκο, μέλος της διεθνούς επιτροπής περιβάλλοντος FIM (email: n.psimmenos387@gmail.com)