Πρώτη εκπαίδευση & πιστοποίηση Βοηθών Τουριστικού

Το σκεπτικό της Επιτροπής Τουρισμού της FIM-Europe  ήταν απλό: Με γνώμονα την ασφάλεια του μοτοσυκλετιστή, να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να παρέχει πιστοποίηση τους εμπλεκόμενους στον Μοτοσυκλετιστικό Τουρισμό.

Η ηγεσία της FIM-Europe αγκάλιασε την ιδέα και έδωσε το πράσινο φώς, έγιναν οι απαραίτητες επαφές ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος και χρόνος, ενημερώθηκαν οι Εθνικές Ομοσπονδίες, και έτσι, το πρώτο Σ/Κ του Σεπτεμβρίου, οι δέκα πρώτοι Ευρωπαίοι υποψήφιοι Tour-Assistants (T/As) βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Ασφαλείας της Honda στην Βαρκελώνη, μεταξύ αυτών και τέσσερεις Έλληνες. Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος της εκπαίδευσης το ανέλαβε εξ ολοκλήρου η FIM-Europe, οι εκπαιδευόμενοι επωμίστηκαν μόνο τα έξοδα της μετάβασης και της διαμονής τους.

Η εκπαίδευση είχε δύο σκέλη, το θεωρητικό και το πρακτικό. Μετά το καλωσόρισμα και την εισαγωγή από τον πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού Nils Frievalds, οι δύο εκπαιδευτές της επιτροπής Laurynas Baltrunas και Παναγιώτης Καλαϊτζής ανέπτυξαν, ο πρώτος τις ιδιαιτερότητες του Χειμερινού Μοτοτουρισμού και ο δεύτερος την σχεδίαση, διοργάνωση, προετοιμασία και διεξαγωγή ομαδικών μοτοταξιδιών.

DSC07934

Το δεύτερο σκέλος περιλάμβανε πρακτική εξάσκηση στον προληπτικό έλεγχο της μοτοσυκλέτας (pre-ride inspection), και κατόπιν οι εκπαιδευτές του Ινστιτούτου  ανέλαβαν την εκπαίδευση και αξιολόγηση των υποψηφίων σε πραγματικές “συνθήκες μάχης” σε  χώμα, στεγνή και βρεγμένη άσφαλτο, με εμπόδια, καταστάσεις πανικού, μειωμένη πρόσφυση και ό,τι άλλο θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε μια βόλτα ή ένα ταξίδι.

DSC08035

DSC08051

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκπαίδευση έγινε στο τρίτο και υψηλότερο επίπεδο (professional) και εκπαιδευτές δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο και την επίδοση των εκπαιδευομένων. Στο τέλος της ημέρας σε όλους τους συμμετέχοντες απονεμήθηκαν Πιστοποιητικά Αποφοίτησης του Ινστιτούτου ενώ στους εκπαιδευόμενους δόθηκε και η Πιστοποίηση Βοηθού Ταξιδιωτικού και τα ονόματά και τα προφίλ τους πλέον θα βρίσκονται και στην ιστοσελίδα της FIM-Europe. http://www.fim-europe.com/moto-tour-assistant/

Η ΜΟΤ.Ο.Ε. ευχαριστεί την Μοτοδυναμική για την στήριξή της με την διάθεση ενός  XT1200ZE Super Ténéré για την μετάβαση του Έφορου Τουρισμού της Ομοσπονδίας στην Βαρκελώνη.