ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Σύντομες επεξηγήσεις του τί ισχύει σήμερα με την νέα ΚΥΑ:

1. Ολες οι πιστοποιήσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τέλους 2019 ΙΣΧΥΟΥΝ χωρίς κανένας να αναγκαστεί να περάσει εν νέου ειδική επιτροπή.
2. Δεν χρειάζονται οι ΒΧ (Βεβαιώσεις Χαρακτηρισμού) και ΠΚΙΟ (Πιστοποιητικό Καταχώρησης Ιστορικού Οχήματος) που επέβαλλαν οι προηγούμενες ΚΥΑ. Οσοι βιαστήκανε να τις πετάξουν στα σκουπίδια.
3. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ από δω και πέρα βγάζουν μόνο οι εκπρόσωποι της FIA-FIM-FIVA δηλαδή οι α. ΟΜΑΕ β. ΑΜΟΤΟΕ-ΜΟΤΟΕ γ. ΕΟΦΙΛΠΑ. Στις κάρτες πιστοποιήσης που εκδίδουν οι ΕΟΦΙΛΠΑ-ΟΜΑΕ -ΜΟΤΟΕ/ΑΜΟΤΟΕ τίποτα δεν αλλάζει. Ιδιες αιτήσεις, ίδια διαδικασία.
4. ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ Ιστορικού Οχήματος μπορούν να βγάλουν όλες οι Ομοσπονδίες-φορείς. Μπαίνει δηλαδή στο παιγνίδι και η ΕΟΟΕ, ίσως και η ΕΛΠΑ που στο 3. είναι απ’ εξω. Η αρίθμηση που ο κάθε φορέας έχει καθορίσει με τις πινακίδες του δεν υποχρεούται να έχει τα προθέματα (2 γραμμάτων) και την τυποποίηση (8-ψηφίων) που είχε κοινοποιήσει το Υπουργείο στις προηγούμενες ΚΥΑ.
5. Στις αδειοδοτημένες (από το Υπ. Δημόσιας Τάξης) ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (άρα αγώνες/επιδείξεις/συγκεντρωσεις) μπορούν όλοι όσοι έχουν πιστοποίηση και πινακίδες ιστορικές (ή βεβαίως συμβατικές) να συμετάσχουν. Για να κινηθείς από το σπίτι σου μέχρι το σημείο εκκίνησης ή από τον σημείο τερματισμού προς το σπίτι σου, έχεις bonus 2 μέρες πριν την εκδήλωση και 1 μέρα μετά. Αρα είσαι ΝΟΜΙΜΟΣ να κινηθείς το άθροισμα των ημερών: 2 ημέρες ΠΡΙΝ+ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ+1 μέρα ΜΕΤΑ.
Πάντα όμως στη διαδρομή:
Δηλωμένος Χώρος Στάθμευσης ΔΧΣ –  ΕΚΚΙΝΗΣΗ – ΣΧΕΔΙΟ ΑΓΩΝΑ (ή ΤΟΠΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ) – ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΔΧΣ. Αν σε πιάσουν εκτός αυτής της διαδρομής είσαι παράνομος.
Εννοείται πως πρέπει να είσαι αποδεδειγμένα ασφαλισμένος και δηλωμένος στο πίνακα συμμετοχών της εκδήλωσης.
6. Κάθε ΚΥΡΙΑΚΗ, είσαι ελεύθερος να κυκλοφορείς με το κλασσικό σου που φοράει πινακίδα Ιστορικού Οχήματος (ΙΟ) μέσα στα όρια της Περιφερειακής σου Ενότητας. Αυτής δηλαδή που αναφέρεται στην πιστοποίηση σαν διεύθυνση ΔΧΣ. Φυσικά πρέπει να έχεις ασφάλιση και πιστοποίηση σε ισχύ.
7. Στο ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ μπορείς να πηγαίνεις όποια μέρα θέλεις και να επιστρέφεις επίσης όποτε σε εξυπηρετεί. Ομως:
α. Το συνεργείο σου μπορεί να έχει διεύθυνση μέσα στη Περιφερειακή σου Ενότητα ή έστω τις Ομορες. πχ Αν το όχημα έχει ΔΧΣ (Διεύθυνση Χώρου Στάθμευσης) στην Αττική, το συνεργείο του μπορεί να είναι στην Αττική-Βοιωτία-Κορινθία.
β. Για να επιστρέψεις από αυτό χρειάζεσαι να έχεις μαζί σου κομμένη μια απόδειξη του συνεργείου με ημερομηνία ίδια με τη μέρα κίνησης. Για να πας σε αυτό χρειάζεσαι κάποιο αποδεικτικό αλλά κανείς δεν ξέρει τι υποννοεί η ΚΥΑ όταν αναφέρει “πρόσφορο αποδεικτικό μέσο”. Fax, email, sms από το μάστορα με ίδια ημερομηνία με τη μέρα κίνησης που λέει πως σε έχει προγραμματίσει και σε περιμένει; Θα δούμε…είναι θολό το σημείο αυτό.
γ. η μόνη ΝΟΜΙΜΗ διαδρομή είναι πάνω στον άξονα: ΔΧΣ-συνεργείο-ΔΧΣ. Φυσικά πρέπει να είσαι ασφαλισμένος.